Handige info

 

Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten als je stage wilt gaat lopen op Curacao. 
Hoe zoek je bijvoorbeeld een leuk stagebedrijf? Moet je je verzekering opzeggen?
En wat heb je eigenlijk allemaal nodig voor papierwerk om te mogen werken op Curacao?
Wij hebben wat handige tips voor je op een rijtje gezet 🙂

 

01 Stageplek

Het belangrijkste is natuurlijk een leuke stageplek.
Deze kun je vinden via een bemiddelingsbureau, maar houdt er rekening mee dat je hier wel geld aan dient te betalen. Uiteraard nemen zij dan wel een stuk werk voor jou uit handen. Wil je liever zelf een fijn stagebedrijf vinden? Het handigst is om vanuit Nederland al bedrijven te benaderen, en dan via bijvoorbeeld Skype een gesprek voor te stellen. Bedrijven op Curacao zijn gewend om op deze manier stagiaires te ontmoeten.

02 Studentenhuis

Als je stageplek geregeld is, heb je natuurlijk wel een verblijfplek nodig! Studentenhuis Curacao bied een fijne en veilige uitvalsbasis voor je stage op Curacao. Er zijn verschillende soorten kamers en studio’s beschikbaar. Het studentenhuis is centraal gelegen, in de buurt van leuke restaurantjes en supermarkten. Ook kunnen wij je helpen met dingen zoals een lokale sim, leuke adresjes, huurauto’s en meer.

03 Documenten en vliegticket

Als stagiair(e) op Curacao heb je een aantal documenten nodig. Zo heb je allereerst een geldig paspoort nodig. Daarnaast heb je een stagevergunning nodig, oftewel een Verklaring van Rechtswege (VVR). Dit is noodzakelijk voor iedereen die niet op Curacao is geboren, dus vergeet dit vooral niet aan te vragen. Je hebt verder geen visum nodig voor Curacao. Daarnaast is een vliegticket natuurlijk ook handig! Belangrijk om te weten is dat je altijd een retourticket dient te hebben, anders kan de douane je mogelijk weigeren bij aankomst.

04 Verzekering

Goed verzekerd zijn is erg belangrijk. Heb je een Nederlandse zorgverzekering? Zeg deze dan niet op, want je blijft officieel in Nederland studeren. Op Curacao ben je met vrijwel elke Nederlandse zorgverzekering ook gewoon verzekerd voor spoedeisende zorg. Dit zit namelijk altijd in het basispakket. Wel is het verstandig om dit nog even te checken en door te geven dat je een tijdje in het buitenland zal verblijven.

Daarnaast is een goede reisverzekering ook handig om te hebben in verband met eventuele ongelukjes, verlies of diefstal.

05 Financien

 

 

Het leven op Curacao kan wat duurder zijn dan in Nederland. Als stagiair(e) krijg je vaak ook geen super hoog salaris. Zorg er dus voor dat je voldoende gespaard hebt om alles te kunnen betalen. Vergeet ook niet om je pinpas op ‘Wereld’ te zetten!