Curacao info

Ligging

Curaçao ligt in het zuidwestelijke deel van het Caribische gebied, zo’n 70 km ten noorden van Venezuela. Vanaf Amsterdam is het circa negen uur vliegen.


Bevolking

Op dit moment telt Curaçao ca. 145.000 inwoners. Daarnaast bezoeken jaarlijks enkele honderdduizenden toeristen het eiland. Een groot deel daarvan is uiteraard afkomstig uit Nederland. Maar ook Amerika levert een grote stroom van toeristen, zij arriveren met name per cruiseschip. Het toerisme is voor de lokale bevolking dan ook een belangrijke bron van inkomsten.


Klimaat

Doordat Curaçao vlakbij de evenaar ligt, heerst er het hele jaar door een warm, zonnig klimaat. De gemiddelde temperatuur is ongeveer 28 graden Celsius. Verkoelende passaat winden waaien constant vanuit het oosten en wakkeren aan in het voorjaar. Het regenseizoen, van oktober tot februari, wordt doorgaans gekenmerkt door korte, incidentele buien, meestal ‘s nachts, en aanhoudend zonnig weer overdag.

Curaçao bevindt zich buiten de orkaan zone. Incidenteel kan een tropische storm die elders in het Caribische gebied op komst is, gedurende één of twee dagen ongebruikelijk bewolkt weer veroorzaken. 

Doordat er altijd een verkoelend briesje staat is de zon niet altijd voelbaar. Dit kan ’s avonds tot onaangename verrassingen leiden als blijkt dat je bent verbrand. Het is daarom aan te raden de eerste keren niet langer dan circa 20 minuten in de volle zon te liggen. Een zonnebrandcrème met een hoge factor is daarbij geen overbodige luxe.


Drinkwater

Op Curaçao wordt het zeewater in een uniek en kostbaar proces gezuiverd. Dit resulteert in uitstekend drinkbaar leidingwater, dat bekend staat als het schoonste water van het Caribische gebied.


Electriciteit

De netspanning op Curaçao bedraagt 110-130V/50Hz. Elektrische apparaten met een knopje voor dubbele voltage kunnen na instellingen worden aangesloten. Aangezien de meeste stopcontacten volgens het Amerikaanse model zijn, is meestal een verloopstekker of adapter nodig. Deze zijn voor circa 1 euro op het eiland te verkrijgen.
** In Studentenhuis Curacao beschikken we over zowel 110-130 als 220 Volt!


Taal

Hoewel de lokale bevolking onderling veelal Papiamentu spreekt, kun je overal op het eiland prima uit de voeten met Nederlands en/of Engels. Bewegwijzering borden en menukaarten worden altijd in het Nederlands gegeven.


Tijdsverschil


Curaçao ligt in de Atlantische tijdzone. In de winter loopt het vijf uur achter op de Nederlandse tijd, in de zomer wordt het tijdsverschil zes uur. 


Siesta

Gedurende de middag uren zijn veel winkels en publieke gelegenheden gesloten. De exacte tijden verschillen per gelegenheid, maar liggen tussen 12.00 en 14.00 uur. Uiteraard zijn de horecagelegenheden wel geopend.


Geldzaken

De lokale valuta is de Nederlands-Antilliaanse gulden, afgekort NAF of ANG. Deze is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar op een stabiele koers van US$ 1 = NAF 1,77.

Om van Nederlands-Antilliaanse guldens naar euro’s om te rekenen kun je het aantal guldens grofweg delen door de factor 2. 

De banken zijn de gehele dag open van 8:00 tot 15:30 uur, van maandag tot en met vrijdag. De bank op de luchthaven is open van 8:00 tot 20:00 uur, van maandag tot en met zaterdag en van 9:00 tot 16:00 uur op zondag om geld te wisselen. Met name in Willemstad en op de luchthaven Hato zijn voldoende geldautomaten te vinden waar je met de gangbare Nederlandse bankpassen geld kunt opnemen. Hiervoor wordt, afhankelijk van de bank, wel een toeslag van enkele euro’s in rekening gebracht.
Let op: het is belangrijk voor je vertrek je nederlandse bank op de hoogte te stellen van je verblijf op Curaçao om te voorkomen dat je pinpas eventueel niet werkt!


Supermarkten

Er zijn enkele grote en relatief goedkope supermarkten op Curaçao te vinden. De grootste en nieuwste supermarkt heet Mangusa Hypermarket en ligt op een paar minuten rij-afstand van Studentenhuis Curacao en is tevens een van de goedkopere supermarkten. Daarnaast zijn er Centrum Supermarket en Albert Heijn, deze 2 supermarkten bieden ook veel nederlandse producten.


Telefoneren

We adviseren je een pre-paid nummer te kopen bij een van de vele telefoonwinkels voor je verblijf op Curacao om voordelig lokaal te kunnen telefoneren. Pre-paid kaarten zijn op vele plaatsen te koop. Tevens kun je een pakket kopen met een internetverbinding zodat je ook via social media altijd bereikbaar bent. Tevens is op vele plaatsen gratis WIFI zodat je gratis kunt communiceren met Nederland of andere landen via o.a Skype en Whatsapp. Studentenhuis Curacao beschikt over gratis WIFI in het hele huis.


Huurauto

Wie Curaçao wil ontdekken kan eigenlijk niet zonder huurauto. De mooiste plekken van het eiland zijn slecht of niet met het openbaar vervoer te bereiken. Het is verstandig om bij het huren van een auto te letten op de mogelijkheden om te verzekeren. Tevens is het handig om naar de belangrijkste verkeersregels te vragen. Deze wijken namelijk enigszins af van de Nederlandse regelgeving. Bij nat wegdek is het extra opletten, de wegen worden dan vaak glad.
Voor stagiaires zijn er diverse auto verhuurbedrijven waar je voor een goede prijs een auto kunt huren voor langere periode. Tevens kan een scooter uitkomst brengen; dit is uiteraard voordeliger dan een auto. Een nederlands rijbewijs voor zowel een auto als scooter huren is een vereiste.


Openbaar vervoer

Er zijn op Curaçao diverse buslijnen. De bushalte bij Studentenhuis Curacao is aan de Santa Rosaweg, op ca. 50 meter loopafstand. Vanuit Punda vertrekken de bussen richting oostkant van het eiland, en vanuit Otrobanda richting de westkant. De bussen vertrekken op vaste tijden, maar rijden niet vaak. Er rijden ook veel kleine personen busjes rond, die te herkennen zijn aan het woord ‘BUS’ op de kentekenplaat. De bestemming van iedere bus wordt met een bordje achter de voorruit aangegeven. Je kunt bij het instappen tegen de chauffeur zeggen waar je heen moet. Als dit op de betreffende route ligt, of daar vlakbij word je voor de deur afgezet voor iets meer dan een gulden. Deze kleine busjes rijden heel frequent tot 's avonds ca. 22.00 uur.
Voor meer informatie over het busvervoer kun je het beste informeren bij één van de bus stations in Willemstad.


Taxi’s

Op Curaçao zijn ruim voldoende taxi’s beschikbaar. Er zijn stand plaatsen op de luchthaven, in Willemstad, bij veel hotels en bij uitgaansgelegenheden. Niet alle taxi’s rijden op de meter, maar volgens vaste tarieven. Je kunt het beste vooraf een prijs afspreken met de chauffeur. Ook kun je het mobiele telefoon nummer van de chauffeur vragen als je ergens heen wordt gebracht. Je kunt hem dan direct bereiken als je weer opgehaald wilt worden. De meeste taxi chauffeurs verlangen betaling van de rit in US Dollars (deze kun je pinnen bij de meeste pinautomaten).


Belangrijke telefoonnummers

Politie: 911

Brandweer: 911

Ambulance: 912

Wegenwacht 24/7: 199

Kustwacht: 913

SOS-lijn: 127

Sehos ziekenhuis: 910 of 462-4900

Advent ziekenhuis: 737-0611

Taams Kliniek: 736-5466

GGD: 432-5800

Dierenambulance: 514-9726

Milieudienst: 736-902

AQUALECTRA: 463-2000

UTS: Klantenservice: 9221
Officiele Feestdagen 2016

  • vrijdag 1 januari 2016 – Nieuwjaarsdag
  • vrijdag 25 maart 2016 -Goede Vrijdag
  • zondag 27 maart 2016 – Pasen
  • woensdag 27 april 2016 – Koningsdag
  • zondag 1 mei 2016 – Dag van de arbeid
  • donderdag 5 mei 2016 – Hemelvaartsdag
  • zaterdag 2 juli 2016 – Curaçao Dag/Dag van de vlag/Dia di Himno i Bandera
  • maandag 10 oktober 2016 – Dag van het land Curaçao (Pais Kòrsou)
  • zondag 25 en maandag 26 december 2016 – Kerstmis
  • zaterdag 31 december 2016 – Oudejaarsavond